Vad händer nu med Lars Vilks rondellhund?


Ja, det kan man ju faktiskt undra. Vem vill egentligen ha den i sin ägo alltså, att äga den och bli berömd som den person som liksom går vidare på den stigen som rondellhunden vandrat på genom alla dessa år, nej tack! Och med tanke på det krångliga och faktiskt ständigt riskabla liv som Lars Vilks tvingades till att leva, och det efter allt det som hände med hans rondellhund, nej då finns det nog inte många som frivilligt ställer upp på att äga den. En rondellhund ja, men som ju de facto är att se som enbart ett konstnärligt utfört arbete och inte bara ett föremål skapat för att provocera fram galenskap.Det blev ett världsberömt fenomen som retade upp hela världens muslimer så till den milda grad att de blev fullkomligt mordiska, ja och så klart då religiöst manifesterat galna och det på den skånske konstnären – Lars Vilks. – Vila i frid


Går det att hitta ett konstverk som väcker mer olustig ambivalens än Lars Vilks rondellhund? Det är ursprungligen en av tre slarvigt genomförda teckningar i tusch som producerades för den anspråkslösa utställningen ”Hunden i konsten”. På hembygdsgården i Tällerud vågade man aldrig ställa ut teckningarna eftersom det fanns en rädsla för att det skulle leda till ”problem”. Konstverkets öde förseglas i stället efter en publicering av den mest potenta av teckningarna på ledarsidan i Nerikes Allehanda den nittonde augusti 2007.

Dammarna öppnas kort därefter. Politiker, publicister, kritiker, debattörer och privatpersoner – alla har haft något att säga om Rondellhunden och dess dramatiska efterspel. Offentligheten tycks fortfarande inte ha landat i en enhällig syn på dess varande. Historien är, som alltid, i rörelse. Denna offentlighetens ambivalens fortsätter att generera nödvändiga frågor, hävdar journalisten Mårten Arndtzén.

I essän ”Konsten är vi” försöker han gå till botten med varför Vilks verk fortsätter att skapa konflikter om hur det ska bevaras och hur vi ska hantera detta komplexa konstnärliga arv. Han redogör för de ursprungliga intentionerna med verket och för, något forcerat, in Vilks praktik i en konsthistorisk tradition som löper från Duchamp via Cage till Beuys. Beuys begrepp ”social plastik” ges en del utrymme i texten eftersom det tycks varit centralt för Vilks som tidigt anammade denna revolutionärt anstrukna idé om konstens gränsöverskridande potential.

För honom handlade rondellhunden aldrig om religionskritik per se. Det centrala var i stället att utmana konstvärldens (förljugna) självbild och på så sätt blottlägga dess gränser. Drivvedsverket Nimis, den fiktiva staten Ladonien och stenskulpturen Arx är alla exempel på konstverk av Vilks som arbetar enligt denna logik där händelser i och kring verken påstås ingå i helheten. Samma resonemang höll Vilks gång på gång fast vid gällande rondellhunden: alla händelser och reaktioner på konstverket utgör dess innehåll. Grundtesen lyder: ALLT KAN VARA KONST! 

På bilden – Lars Vilks verk: Nimis. Ett konstverk som de nya muslimska strebersen, rakdikala och odemokratiska islamo-fascisterna och fullkomligt livsfarliga galenpannorna i det äckliga islamistpartiet Nyans vill bränna upp, och det då Nimis av dessa personer med klar synfel anser är en symbol för islamofobi och hets mot muslimer i Sverige.

Att de är fullständigt rabiat galna ja det förstår ju 99.5% av den svenska befolkningen lyckligtvis, men till och med då Vilks är borta och de inte har annat att gnälla på ja så ger de sig på något som är att se som Lars Vilks livsverk och det är inte bara idiotiskt utan en klassisk muslimsk reaktion, ja nämligen den att allt som de inte förstår, inte inser meningen med och ser som helt annorlunda – ja bara bränn ner det, förbjud det nu i lag och ta sedan för satan i helvetet bort det från offentlighetens ljus omedelbart, ja! För vi är så jävla kränkta just nu! Muslimer och islam som i en liten ask dock utan gullig rosett runt!

Expressen

Författare: Hirding Wall

Hirding Wall heter jag. En etniskt svensk man som sköter om och skriver här på bloggen Sverige & Brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: