Theodor Engström åtalas för terroristbrott – hade dödslista i perm


Den skäggige mannen på bilden är alltså mördaren: Theodor Engström. Och han är klassificerad av SÄPO som en terrorist.

Och han är alltså inte en vanligt psykiskt sjuk mördare då, utan hans mål och syften måste sålunda varit av en särskild sort, och något som kommit fram är ju att han övervägde noga ifall han skulle försöka mörda Centerledaren Annie Lööf.

Och även Bert Karlsson ska ha funnits på en slags dödslista, eller varit ett namn i en perm med andra namn på tilltänkta mål.

Att Theodor Engström är allvarligt psykiskt störd det är alltså redan klart och det eftersom han genomgått en så kallad stor sökning.

Och han kommer alltså heller inte dömas till fängelse för mordet på psykiatrisamordnaren utan dömas till vård enligt lagen rättspsykistrisk vård.


Åklagare Henrik Olin säger nu att förundersökningen är i stort sett klar och att han kommer att väcka åtal mot Theodor Engström den 1 november.

– Utredningen är färdig och har gått ut till försvararen och målsägandebiträdena för så kallad slutdelgivning. Så vi är på sluttampen, säger Henrik Olin. I samband med att åtalet väcks så kommer sannolikt också en pressträff att hållas i Stockholm.

Under utredningen har det framkommit att Theodor Engström, förutom Ing-Marie Wieselgren och Annie Lööf, hade planer på att attackera fler personer. Vilka dessa personer är vill åklagaren inte gå ut med.

– I den här utredningen finns ett antal namn som den misstänkte själv har nämnt och skrivit om i det digitala beslaget som vi har i ärendet. Gällande de personerna så har jag inte tagit upp dem som målsägande och jag har inte inlett förundersökning gällande förberedelser till brott mot de personerna.

Detta av den enkla anledningen att det inte alls är lika konkretiserat som i förhållande till misstankarna där Annie Lööf är målsägande. Men det handlar om offentliga personer? – Ja det kan man säga. Rättegången planeras att hållas i Gotlands tingsrätt.

Annie Lööf om att ha varit ett av målen:

Under fredagen kommenterade centerledaren Annie Lööf uppgifterna, som blev kända under torsdagen, att även hon var en tänkt måltavla vid knivdådet i Visby tidigare i somras.

– Det har varit veckor som har varit tuffa att ta sig igenom, säger hon till SVT Nyheter. Annie Lööf är just nu på valturné och under fredagen besökte hon bland annat Halmstad och Göteborg där hon i en intervju med SVT kommenterade uppgifterna. 

– Det är omskakande och skapar en oro, säger hon. Enligt terrorforskaren Hans Brun har centerledaren Annie Lööf under många år varit utsatt för hot och hat. Därför var det kanske inte helt överraskande att hon var ett av målen i Visbydådet i somras, säger han till TT.

Theodor Engströms advokat:

Theodor Engström ville manifestera sitt missnöje med psykiatrivården och ha uppmärksamhet. Det säger försvarsadvokat Staffan Fredriksson om det misstänkta motivet bakom mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.

Under tisdagen stod det klart att Theodor Engström åtalas för mordförsök genom mord på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och terroristbrott genom förberedelse till mord på Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson menar att dådet skulle kunna ses som ett rop på hjälp.

– Han vill manifestera sin besvikelse och sitt missnöje med psykiatrivården i Sverige. Då har han tyckt att Almedalen är ett lämpligt forum för att uttrycka det missnöjet, säger Staffan Fredriksson.

Helt klart är i alla fall att han ej kommer att dömmas till fängelse utan placeras på en sluten rättspsykiatrisk regionklinik någonstans i Sverige. Troligtvis på Säter, i Växjö eller i Sundsvall. De tre hårdast bevakade. Och troligtvis får han också sitta där bra mycket längre än ifall han dömts till livstids fängelse. Bra!

SVT


Författare: Hirding Wall

Hirding Wall heter jag. En etniskt svensk man som sköter om och skriver här på bloggen Sverige & Brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: