En nytt begrepp – Oskuldsoperationer. Sverige, år 2022


Flickorna i de muslimska familjerna det har ju verkligen ingen direkt trevlig tid då hon går ifrån att vara en flicka till en kvinna. Ja, i alla fall rent sjukvårdsmässigt. Och märkliga och obskyrt fungerande människor tipsar om olika tilltag för flickor att klara ”oskuldskontrollen”, som exempelvis uppmaningar om att fejka underlivet med slaktad kyckling, ja detta gör ju att man börjar tänka mer på medeltiden, ja alla fall ur sjukvårdssynpunkt.

Läkare som erbjuder så kallade ”oskuldsoperationer” verkar tro att de gör det för att hjälpa hedersutsatta kvinnor. I stället får det motsatt effekt. – Man återställer någonting som inte finns och medikaliserar ett samhällsproblem, säger Devin Rexvid, forskare i hedersrelaterat våld.

Fem privata kliniker i Sverige erbjuder så kallade ”oskuldsoperationer” för att hedersutsatta kvinnor ska kunna blöda på bröllopsnatten, visar SVT:s granskning. Enligt forskaren Devin Rexvin innebär operationerna att man upprätthåller oskuldsidealet.

Dessutom strider både oskuldskontroller och oskuldsoperationer mot läkaretiken – och även modern vetenskap som avfärdar hela tanken med en mödomshinna. – Här som medicinare är man beredd att gå in och sätta stygn eller rekommenderar att sätta in kycklinglever i underlivet, säger Devin Rexvin till Morgonstudion.

Devin Rexvin påpekar att man kortsiktigt kan tro sig hjälpa hedersutsatta kvinnor med de så kallade ”oskuldsoperationerna”, men att det kvinnorna egentligen behöver är stöd och skydd. – Om en kvinna är så pass rädd för sin hälsa, sitt liv och sin säkerhet är det andra insatser hon behöver, säger han och fortsätter: – Då skulle man kunna slussa vidare de här kvinnorna till sociala myndigheter.

SVT

Författare: Hirding Wall

Hirding Wall heter jag. En etniskt svensk man som sköter om och skriver här på bloggen Sverige & Brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: