Ukrainakriget sex månader gammalt nu: Men var ligger fronten egentligen?


Igår visade de ifrån Ukrainas huvudstad Kiev och det var märkligt att se, jag trodde ju hela staden låg ihopsjunken som en rykande sophög. Men icke. Det var folk ute och de verkade strosa omkring i lugn och ro, ja trots då ett utegångsförbud, och helt plötsligt då så dök den ständigt mediafokuserande presidenten upp som en gubbe ur lådan!

Ja och såg ut att också han befinna sig mitt ute på en gata inne i centrala Kiev. Jag minns då man via mängder av olika mediakanaler fick höra nyheten att diverse specialstyrkor, ja som exempelvis då den numera beryktade och numera ökända Wagnergruppen (en rysk specialstyrka som tagit namnet efter en tysk tonsättare, eh!?), letade febrilt efter den ukrainske presidenten för att kort och gott likvidera honom.

Men att döma av presidentens sätt att röra sig fritt, och det mitt i städer och runt omkring i hela Ukraina, ja så måste ju Wagnergruppen och andra liknande specialkommandon och mordkommandon vara helt utan fungerande GPS! Och det då de ju minst sagt verkar famla i som blinda i mörker, ja och helt missat att presidenten han mer eller mindre är offentligt sedd utomhus dagligen och det runt omkring i stora delar av Ukraina.

Sen för två veckor sedan bara ja, så helt plötsligt fick man då höra överraskande nog att denna Wagnergrupp istället var i Sudan i Afrika för att där, ja på något märkligt vis, rekvirera massvis med guld som ju då skulle hjälpa till att finansiera vidare krigföring för Putin. Och allt detta gör ju en lite yr i huvudet minst sagt. Alltså finns det överhuvud taget ett ryskt mordkommando som tagit namnet efter en tysk tonsättare?

Jag måste ju säga att eftersom man inte fått se några som helst bilder av några trupper eller grupper av soldater ur förbandet, ja mer än då på någon person som då tydligen är gruppens ledare, så är jag ju förbannat tveksam. Ja faktiskt så tror jag att allt detta är kvalificerad propaganda. Ett förband ur Wagnergruppen sas ju har varit på plats i olika delar av Ukraina långt innan Ryssland inledde invasionen, och det för att plocka bort, ja likvidera alltså, viktiga personer som då exempelvis just den ukrainske presidenten.

Men av det så blev det ju verkligen ett veritabelt bottennapp. Han är ju på teve mer än en gång per dag, ja och jag måste ju säga att han ser ju verkligen minst sagt ut att vara vid ganska god hälsa. Och minns ni den ryska jättekonvojen som skulle bli en riktigt viktig och avgörande insats för Ryssland, men som sedan helt plötsligt avstannar och bara blir kvar där på en viss plats – vad i helvete hände med den? Den var ju så enorm att det nästan beskrevs i bibliska dimensioner!

Jag menar Ukraina kan ju knappast ha utplånat hela den enorma konvojen, eller – fanns det överhuvudtaget en konvoj, eller var det också kanske bara propaganda? Sen en sak till – fronten. Var i hela fridens namn ligger den eller var ligger de? Igår på svensk television så var ju ett team med journalister precis vid fronten, så sades i alla fall, och detta vid en förort till en större utbombad stad, och journalisten han beskrev staden och dess förort som en ren spökstad.

Men lustigt nog så bara fem sekunder efter att han har uttalat detta så kommer det en hel folkmassa med personer gående, alltså vid frontlinjen?! Var var de ryska styrkorna, och varför skulle de ständigt sedan tre veckor helt enfaldigt och 24/7 bombardera denna relativt folktomma spökstad – det fanns ju inga militära mål utan enbart grushögar, ruiner och en massa människor som ivrigt ville ställa upp i intervjuer.

Jag fick liksom känslan av att Ukrainakriget och dess fronter, ja de skiljer sig verkligen från exempelvis Första Världskrigets skyttegravskrig, eller WWII:s västra frontlinje, ja och efter Adolf Hitlers Operation Barbarossa även då en frontlinje i öst, då han rullade in i Sovjetunionen. Och det stod också där en kvinna och blev intervjuad och märkligt låtande krevader hördes hela tiden i bakgrunden, men hon? Nej hon rynkade inte det minsta ens på näsan sin, och jag har hört ingående artillerield, ja det har jag och det låter fan verkligen inte som det lät!

Och varför i alsin dar skulle Ryssland 24/7 slösa dyrbar ammunition på att ständigt bomba en nästan helt folktom spökstad – ett redan helt utbombat område? Och kallas det vi såg där för en frontlinje, ja då har det verkligen förändrats på senare år och i senare krig. Och jag råkar ju ha militärstrategi och militär historia som mitt stora intresse, och det kan jag säga att – här ligger det en hund begraven.

Någonting stämmer inte alls med detta, men varför? Nej, det har jag så klart ingen aning om, men att det är helt fel – ja det är ju liksom helt klart. Inga som helst bilder på ryska enheter, förband eller de bekanta ljuden av robotar som skjuts av, pansareld, artillerield, infanteristyrkor – nej ingenting!

Så alltså, hur fan kan man då kalla detta för en frontlinje? Det hela fick mig att få en mycket obehaglig och rent konspiratorisk känsla, ja det ska sägas – helt plötsligt så tänkte jag att vad fan!? Det är ju inget krig i Ukraina!

Naturligtvis så är det ju det, men den känslan kom alltså och det då det liksom inte är några som helst sammandrabbningar eller regelrätta strider, det hela det verkar var minst sagt – mycket suspekt!

Detta var hur det såg ut i första och i det andra världskriget, på Östfronten i Sovjetunionen, alltså då man talar om olika sorters fronter! Verkligen långt ifrån hur kriget ter sig i Ukraina, eller hur? Mycket märkligt.


Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: