Vilka är det egentligen som knarkar i Sverige?


Narkotikan den pekas ofta ut som drivande i gängkriminaliteten. Men vilka samhällsgrupper är det egentligen som använder knark mest?

Skjutningarna i Sverige fortsätter att ligga på en mycket hög nivå. De kriminella konflikterna är enligt polisen ofta narkotikarelaterade och cannabis anses utgöra den ekonomiska basen för gängens verksamhet. Utan efterfrågan finns ingen marknad.

Vilka socioekonomiska grupper är det som driver narkotikaanvändningen? Frågan hamnade i fokus för några år sedan när dåvarande statsministern Stefan Löfven (S) lade en del av skulden för gängkriminaliteten på drogvanorna i välbärgade områden. – Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, sade Löfven i en uppmärksammad intervju 2019.

Granskning visar på en koppling mellan narkotikaanvändning och socioekonomiska faktorer. Hur sambandet ser ut beror dock på om vi studerar andelen som någon gång använt narkotika eller omfattningen av narkotikaanvändningen. Vi behöver därför skilja mellan dessa dimensioner.

Narkotika har betraktats som ett allvarligt folkhälsoproblem i Sverige sedan slutet på 1960-talet. Droganvändning medför ökade risker för skador ur såväl ett medicinskt som ett socialt perspektiv. De kunskaper som finns om befolkningens narkotikavanor bygger i huvudsak på enkät- och intervjuundersökningar.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) genomför regelbundet två stora mätningar där frågor om bland annat narkotikaanvändning ställs till ett slumpmässigt urval personer. En studie riktar sig till vuxna (”Vanor och konsekvenser”) och en annan till elever i årskurs nio och gymnasiets år två (”Skolundersökningen”).

Alltså, Sverige måste göra som exempelvis Kanada gjort, alltså har de avkriminaliserat och legaliserat cannabis helt och fullt ut. Det har sparkat undan benen på hela den organiserade brottsligheten som tjänade miljarder på hanteringen av just cannabis. Vi måste se fördelarna med detta, ja och jämför vi cannabis med mördarvattnet alkohol – ja då framstår ju cannabis som rena fredsmedlet. Alkohol är rena galenskapen på flaska och enligt WHO ett av de största hoten mot mänskligheten, och det säger väl allt?


Mer på Dagens Nyheter

Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: