Dubbelmördaren och Norges farligaste man Stig Milehaugen på rymmen och en stor polisjakt pågår…


Dubbelmördaren och Norges farligaste man – Stig Milehaugen

Dubbelmördaren Stig Millehaugen, 53, är känd som ”en av Norges farligaste män”.Efter en permission befinner han sig nu på rymmen och ett rikslarm har utfärdats. En man har gripits, misstänkt för medhjälp till rymningen. Även svensk polis är informerad. – Om man är säker på att man ser honom ska man ringa 112 och låta polisen hantera det. Man ska inte ingripa själv, säger Carina Skagerlind på polisens nationella mediecenter.

Det verkar alltså som att de har ganska mycket svängdörrar inom norsk kriminalvård också, vilket gjorde mig lite förvånad då jag trodde att det var hårdare tag i Norge inom kriminalvård och i fängelsemiljön.

Men det är ju klart, vad ska man göra då vi inte har livstids fängelse i ordens rätta bemärkelse och inte heller dödsstraff? För då måste de ju faktiskt få chansen att långsamt slussas ut via frigång och permissioner till att återpassas ut i samhället, så är det ju onekligen.

Under onsdagen var dubbelmördaren Stig Millehaugen, 53, på obevakad permission i staden Trondheim. Då avvek han och har fortfarande inte kunnat gripas. Han skulle ha varit tillbaka på fängelset i Trondheim klockan 15.00 men dök inte upp. – Det är beklagligt. Men det är inte utan risker som anpassningen till det civila genomförs, säger fängelsechefen Egil Gabrielsen för norska NRK. Nu har norsk polis släppt bilder på Stig Millehaugen som är tagna från övervakningskameror.

Bland annat från flygplatsen i Trondheim. Enligt flera norska medier tror polisen nu att han flugit till Oslo. – Polisen genomför förhör med personer i hans närhet och eventuellt misstänkta medhjälpare, säger polisåklagare Anne Haave till NRK. Man gripen – misstänks ha hjälpt Millehaugen. Biljetten han ska ha använt är köpt innan hans permission. Polisen tror att Stig Milehaugen fått hjälp. På torsdagskvällen meddelade norsk polis att man gripit en person, misstänkt för att ha hjälpt Millehaugen att rymma.

Stig Millehaugen anses vara en av landets absolut farligaste män och dömdes år 2012 till landets strängaste straff, 21 års fängelse. – Om man är säker på att man ser honom ska man ringa 112 och låta polisen hantera det. Man ska inte ingripa själv, säger Carina Skagerlind. Bakgrunden till domen var mordet på gängledaren Mohammad ”Jeddi” Javed. Han är också dömd för att under ett tidigare fängelsestraff mördat en kriminalvårdare under ett rymningsförsök år 1992, för det fick han 17 års fängelse. Samma dag ska han också ha begått ett väpnat rån mot ett postkontor där han även tog gisslan.

Det är alltså en redigt råbarkad buse ute på rymmen helt klart, och ett mord på en kriminalvårdare, ja det visar ju på farligheten för han drar sig alltså inte för något, utan är ständigt redo och har ett massivt våldskapital. Vi får hoppas att han grips snart och det utan att han mördat fler personer.


Göteborgsposten


Författare: Hirding Wall

Jag heter Hirding Wall, 53, och jag sköter om bloggarna: Sverige & Brott och Svarta Minnen, men jag är dock enbart författare på Sverige & Brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: