Gangstersverige: Flera gängledare i Borås gripna…


Enligt uppgift till Borås Tidning har det skett flera tillslag i Borås mot ledargestalter i gänget Hässle 1. Poliser bröt sig in i bland annat en villa under den omfattande razzian. Tre män har gripits och insatsen beskrivs som ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten i stan. Borås framstår alltmer ju, ja efter Göteborg då, som den delen av Sverige där Borås är Malmö III. Och det är skjutvapenhantering, unga droghantlangare och brutala våldsdåd. Samma mönster som i övriga gangstersverige alltså.

Två rivaliserande gäng. Ett på Hässleholmen och det andra – bara ett stenkast bort – på Norrby. Under flera år har de haft ett öppet narkotikakrig som genererat både mord och mordförsök. Nätverken har flyttat fram sina positioner och på senare tid har skottlossningar ägt tum framför ögonen på boråsare som får ta skydd när gängen gör upp på gator och torg, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Över 200 personer i nätverket. Enligt uppgifter SVT Nyheter Väst ingår, grovt räknat, över 100 personer i det kriminella nätverket på Hässleholmen/Hulta och lika många i det andra nätverket Norrby/Kristineberg. SVT Nyheter Väst har tittat närmare de ledande männen bakom gängen. Det visar sig att flera av dem är dömda för en rad olika brott (se nedan).

– Det är svårt att komma åt de här gängen eftersom de oftast ligger två steg före oss. De har hela spelplanen framför sig och kan placera sina pjäser och det här ändras hela tiden, säger områdespolisen Johan Jinnedal, som jobbat på Hässleholmen/Hulta sedan 2014. Ledare dömda för flera brott. I det kriminella nätverket på Hässelholmen/Hulta finns en 29-årig man som under flera år haft en tydlig och ledande position.

Han är dömd för flera grova brott. Han har även varit misstänkt för ett mordförsök på Norrbys gängledare 2015, som sköts när han befann sig på en polisstation. Men 29-åringen friades i rätten. Bredvid honom finns två bröder som har framträdande roller, båda två är dömda för flera brott. På Norrby/Kristineberg finns inte en lika tydlig struktur som på Hässelholmen/Hulta.

Nätverket består av mer löst sammansatta konstellationer. En person som har en ledande ställning är en 37-årig man, som förekommer under 39 avsnitt i belastningsregistret. Så sent som i tisdags dömdes han till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. – De här individerna förstör många människoliv. Det är bra att de får några års fängelse och på så sätt tar det också längre tid för de att hitta sina positioner när de kommer ut, säger Johan Jinnedal.

Enligt Johan Jinnedal finns det en positiv utveckling på Hässleholmen/Hulta. Polisen anser sig jobbat bort den öppna narkotikahandeln och boende kan vara på torget på Hulta igen. – Och Borås stad har varit smarta att fräscha upp och rustat upp torget. Det är trevligare för boende, tillägger han. Ser du ett avslut på gängkonflikten?

– Nej, det finns mycket att jobba vidare med. De utmaningar vi har idag är att försöka strypa nyrekryteringen, det ska inte vara lockande att se upp till toppgubbarna som livnär sig på den kriminella verksamheten, säger Johan Jinnedal.


Gängen.


Hela Sverige har sakta men säkert, och det beroende på ett flertal olika faktorer, sjunkit ned í ett mycket djupt hål av grövre slags kriminalitet, knarkhantering med våldshandlingar relaterade till sig, skjutvapen, gangstervåld, maffiaverksamhet, släktfejder, kriminella nätverk som breder ut sig och grovt kriminella organisationer.

Alltså fraktioner som upprättar små samhällen mitt i det stora och vanliga samhället, och får vi inte hejd på detta förbannade aber så kommer det inom bara några år bli precis som det är idag i ex. L.A i USA, Philadelphia USA eller Miami Beach också det i USA.

SVT


Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: