Sovjetunionen satte punkt – Tsar Bomba!

Den största av dem alla – Tsar Bomba!

50, 60 och 70-talet var speciella tider. Det var atombombsåldern och kapprustningens gyllene era, och kalla krigets det rasade som värst. När USA släppte sina två atombomber över d två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki 1945, så bröt de en barriär som skulle visa sig vara mycket farligt.

Så klart ville ju Sovjetunionen också ha bomben, och det tog ju inte heller speciellt lång tid föränn de blev en kärnvapenmakt. Så fort amerikanarna sprängde en större bomb, så var Sovjetunionen där direkt och replikerade.

Och så häll det på i några år. Men 1961 så tyckte ledni gen i Sovjetunionen att det var dags att visa musklerna ordentligt, och man hade alltså långt framskridna planer på att spränga alla bombers bomb. En atombomb på vansinniga 58 megaton skulle sprängas.

Det skulle bli den största explosion som någonsin inträffat på detta jordklot. De hade alltså tagit fram – Tsar Bomba. Och det var nu dags att visa amerikanarna att det var färdigtävlat i sprängningar.

Den släpptes i fallskärm och detonerade på 4000 meters höjd i Novaya Semlya i Sovjetunionen. Man är alltså inte helt säkra på kraften i Tsar Bomba,Sovjetunionen uppgav 58 megaton, men ett amerikanskt spionfartyg som låg och snokade i hemlighet i relativ närhet sägs ha mätt upp till 101 megaton!

Men om detta har man alltså inte diskuterat sig fram till en överenskommen mätning. Men det är alltså minst 58 megaton, och kan alltså vara upp till så mycket som 101 megaton!

Den absolut största explosion som mänskligheten skådat, och efter detta så taggade man ner ganska ordentligt gällande dessa sprängningar. Andra massförstörelsevapen var under forskning, och detta var helt klart bistra tider. Den saken är klar. I USA stod missilerna ständigt redo, och likadant i Sovjetunionen och i Östblocket.

Konsekvenser av kapprustningen

När Sovjetunionens ledare – Nikita Sergejevitj Chrusjtjov, i smyg höll på att förse Cuba och dess kommunistiska regim med avskjutningsramper för missiler som kulle kunna bära kärnvapen stridsspetsar, då.blev det en mycket farlig kris och ett av mänsklighetens farligaste läge någonsin.

Man såg sen också att ett flertal fartyg var på väg från Sovjetunionen till Livba, och här fick alltså J.F.K nog, så han ringde upp den sovjetiske ledaren Chrusjtjov och säger spänt till honom att han måste be fartygen att vända, för annars skulle USA se det som en mycket allvarlig fientlig handling, och då skulle också USA vara tvungna att agera kraftfullt, alltså via ett massivt kärnvapenanfall mot Sovjetunioen och dess allierade Det var faktiskt bara minuter ifrån ett massivt. kärnvapenkrig.

Testskjutning med en Minutemanmissil

J.E.H.

YouTube

Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: