Mordet på Olof Palme vs. Konspirationsteorierna

Vad krävs egentligen för att en teori om ett brott eller om en annan uppmärksammad händelse klassas som konspirationsteori? Hur långsökt, hur galen eller hur provocerande får den vara? För just det faktum att vissa hela tiden vifta bort personer som just konspirationsteoretiker, det är ju nästan bara det början på en konspiratorisk tankegång, så ni ser! Det är ju förbannat svårt att säga riktigt vad det är som man ser eller det man läser om.

Mordet på statsminister Olof Palme i februari 1986 är nog ett av de fall i Sverige som omges med absolut flest teorier, lösningar, motiv och gärningsmän. Det ena är, om man granskar det noga, mer vansinnigt än det andra. Och det finns liksom inga gränser. Det talas om självmord, om Lisbeth Palme som mördaren, om Joakim Palme som mördaren, att anledningen skulle vara ett Olof Palme smittats med HIV osv, ja ni ser – totalt jävla galet.

Eller är det verkligen det, för när man faktiskt inte alls vet hur det gick till riktigt och vem som sköt, vad avgör då om teorin är helt galen, och kanske borde klassas som en konspirationsteori? Detta med lite paranoida tankar, att tycka sig se konspirationer, att ofta se hur samhället av någon obskýr anledning ständigt mörkar och vilseleder folket och detta att personer inblandade i just skapandet av konspirationsteorierna ofta är sådana som brukar benämnas som -rättshaverister, är det alltså konspiration, ett konspiratoriskt tänkande eller är det bara en slags schizoid störning, ofta ledd av en sjuklig paranoia?

Alltså mer av ett sjukligt tillstånd? Fan vet, och jag är varken psykiatriker eller ens expert på området, men man undrar ju? Mordet på JFK, Palmemordet, Estonia, Månlandningen, Coronaviruset och Covid-19, teorierna om Chemtrails, om HAARP, NWO eller om den amerikanska konspirations-organisationen Qanon? Vilket sorteras in som teorier, och vilket som konspirationer och vem bestämmer det?

J.E.H.

YouTube

Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: