Sveriges sista krig

Jean-Baptiste Bernadotte

I slutet av juli 1814 så inledde svenskarna anfallet mot Norge, och i gryningen den 3 augusti 1814 hade det svensk-norska kriget varat i precis en vecka. Svenskarna satte då in en avgörande attack mittemot Fredrikstad. Man landsatte 4000 soldater och 500 båtsmän och ytterligare 1100 volontärer. Norrmännen var chanslösa att slå tillbaka då svenskarna var totalt överlägsna i antal soldater.

På väg in mot stränderna sköt de svenska kanonsluparna salvor med skråkulor. Detta drev bort de norska jägarsoldaterna från stränderna, och detta då skråkulorna var lite av dåtidens klusterbomber, och de spred svärmar av kulor och de var ett ytterst framgångsrikt vapen. Norrmännen drog sig tillbaka norrut för att på det viset snabbt nå till fastlandet.

Vid sjutiden på morgonen, efter fyra timmars strid, var de svenska trupperna landsatta på Kåkerøy och efter ytterligare några timmar hade de total kontroll över ön. Ett norskt batteri på den norra delen av ön förvandlades till en svensk postering alldeles mittemot Fredrikstad. 

Därmed hade avgörandet fallit i en av de viktigaste striderna under 1814 års krig mellan Sverige och Norge. Detta var alltså det sista krig som Sverige utkämpade, och det är värt att tänka på då man hör svenska militärer, ”papperssoldater”, uttala sig i teve om läget i Afghanistan.

Den svenska flottan vid Fredrikstad

Gustaf af Klint planerade alltså att ta Fredrikstad genom samverkan mellan örlogs- och skärgårdsförbanden, vilket först Karl Johan och den svenska militärledningen ställde sig skeptiska till. Kronprinsen ville att flottan skulle försöka jaga ikapp och förinta den norska kanonbåtsflottiljen. Men ledningen för den svenska sjöstyrkan i de norska farvattnen förhalade helt enkelt genomförandet av det beslutet, som de fann helt meningslöst, genom att skylla på vädret.

Men sedan ändrade Karl Johan uppfattning och den 1 augusti gavs order om det svenska anfallet mot Fredrikstad. Sannolikt påverkades hans beslut av att det inflöt underrättelseuppgifter om en snabbt sjunkande moral inne i Fredrikstad sedan de norska kanonbåtarna hade dragit bort utan strid. På morgonen den 5 augusti hålls, på kungens förslag, en ceremoni på flaggskeppet Galathé. Under den blev Karl XIII uppenbarligen överförtjust när Fredrikstads fästningsnycklar och flagga på klassiskt manér lades för hans fötter.

I krigsbytet ingick också 142 artilleripjäser och drygt en kvarts miljon kanonkulor av olika slag. Så Sveriges sista krig kan man nog se som en framgång, även om vi långt senare förlorar Norge och de blir självständiga. Nog bland det dummaste Sverige gjort, helt klart om man ser på den mängden olja och naturgas de har. Föga visste man om detta då, och det är tveksamt om Norge varit självständigt idag om man hade vetat om detta. Men resten är ju som sagt historia.

J.E.H.

Wikipedia

PopulärHistoria

Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: