Talibanerna – vilka är de och vad vill de?

Alla vet ju vilka talibanerna är, men vilka är de, och vad är deras mål? USA har ju som bekant igen lämnat en kaotisk krigsskådeplats, denna gången Afghanistan. Ett land som nu är i fullt kaos och där talibanerna tar över mer och mer och det med hårda och brutala metoder. Talibanerna är en politisk-religiös islamistisk rörelse som bildades i Kandahar 1994. Ordet Taliban har betydelse som bland annat ett annat ord för student.

Symbolerna och texten ovan är det tryck som finns på talibanernas fanor och flaggor. Talibanerna finns både om Afghanistan och Pakistan. Talibanrörelsen är en i huvudsak pashtunsk organisation som följer en fundamentalistisk form av islam, deobandism, som är en variant av sunniislam, i kombination med strikt hängivelse till pashtunwali, pashtunernas traditionella livsstil och kulturella normer. De försöker nå sina mål via bomber, mord och terrorism. De två ledarna för rörelsen är Akhtar Mansour och Muhammad Rasul. Denna gången är det bara en tidsfråga när de kommer att kontrollera hela Afghanistan, inkluderande huvudstaden Kabul. Att USA lämnar platser åt sitt öde, ja det har man ju sett förr så att säga, tänker närmast på Irak. Talibanerna har sitt ursprung i de karga pakistanska flyktingläger som afghaner flydde till efter Sovjetunionens intervention i Afghanistan 1979 och idag har de stort inflytande även på Pakistans sida om gränsen. De är klassade som terrorister av i stort sett hela världen.

Talibanerna har sin bakgrund i de religiösa krigare (mujaheddin) som bekämpade Demokratiska republiken Afghanistans regering och de sovjetiska styrkorna i landet från 1979 till kalla krigets slut. Deras mål är att med våld införa stränga islamistiska lagar, sharialagar, vilka är tagna rakt ur koranen. Män måste bära skägg, flickor får ej gå i skolan, västerländsk teve och musik är totalförbjudet. Strikt alkoholförbud. Och en massa andra medeltida lagar. Offentliga avrättningar, kropps-stympningar, tortyr, avrättningar utan rättegångar mm. Nu ombeds alltså SAMTLIGA svenskar att omedelbart lämna Afghanistan och ödets timma verkar slagen för Afghanistan. Miljoner lär fly, igen, och mänskligt lidande kommer att bli enormt. Igen.

J.E.H

Wikipedia

Författare: Hirding Wall

Jag heter alltså Hirding Wall. Och jag är en etnisk svensk man på snart 53 år. Jag sköter alltså om om, jag äger och jag skriver här på bloggen: Sverige & Brott. Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: